Werkwijze van de AGOG
Het eerste contact met de AGOG begint meestal met een telefoontje naar het informatienummer of met een e-mail. Dan wordt doorverwezen naar een plaatselijke AGOG-afdeling voor een gesprek met de contactpersoon van de groepen, meestal een gespreksbegeleider. Omdat de AGOG een zelfhulporganisatie is, is de contactpersoon is altijd een ervaringsdeskundige: iemand die weet wat het is om verslaafd te zijn aan het gokken of die heeft geleefd met een gokverslaafde.
Daarna volgt er meestal een persoonlijk kennismakingsgesprek waar een begeleider van de AG of OG-groep verteld hoe de AGOG werkt. Daarbij wordt tevens aangegeven wat er van de nieuwe groepsdeelnemer verwacht wordt. In dit gesprek worden dus praktische afspraken over hoe er met elkaar in de groep omgegaan wordt, toegelicht. Daarna kan iemand vrijwel meteen deelnemen aan de groep. We hebben geen wachtlijst en deelnemen aan de groep kost vrijwel niets.
Regels bij de AGOG
Bij de AGOG geldt een aantal belangrijke regels. Zo dient de AG-er direct te stoppen met gokken.
Daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat zij wekelijks komen. Iedereen blijft anoniem en de AG-er dient alle financiën en geldzaken voorlopig te laten beheren door iemand uit zijn omgeving. Dit laatste houdt over het algemeen in dat de AG-er zijn bankpasjes en paspoort bij de OG-er inlevert, alle bankafschriften en bonnetjes laat zien en een bedrag aan zakgeld ontvangt.
Groepsbijeenkomsten
De groepsbijeenkomsten vinden in de regel op een vaste avond in de week plaats. Een enkele groep vergadert overdag op een zaterdag. De avonden beginnen tussen 19.30 en 20.00 uur en eindigen doorgaans tussen 22.00 en 23.00 uur; enkele afdelingen gaan door tot ze ‘klaar’ zijn, afhankelijk van het verloop. De meeste groepen maken gebruik van voorzieningen van een plaatselijke (zorg)instelling zoals een Instelling voor Verslavingszorg of GGD.