Spelenderwijs gokverslaafd
Wij bij de AGOG zeggen dat iemand gokverslaafd is wanneer hij veel speelt, veel geld verliest en zowel zijn eigen leven als dat van de mensen in zijn omgeving negatief beïnvloedt en daardoor in grote financiële, maatschappelijke en psychische problemen komt.
Mensen raken niet van de ene dag op de andere verslaafd. In het begin is het gokken vooral een leuk spelletje en een aangenaam tijdverdrijf. De mogelijkheid om (veel) te kunnen winnen maakt het bovendien opwindend. Voor de meeste mensen blijft het daarbij. Ze besteden niet meer geld en tijd aan het gokken dan verstandig is. Helaas is het zo dat sommigen door het spelen van wat eerst een leuk en aantrekkelijk spelletje lijkt, in grote problemen raken en gokverslaafd worden.
Gokverslaving is veelal goed te behandelen, maar is niet eenvoudig aan te pakken. Professionele begeleiding en hulp of zelfhulp en lotgenotencontact is vaak nodig als aanvulling op je eigen inzet en de steun van familie.
Je kunt hulp zoeken bij een instelling voor geestelijke gezondheidzorg, maatschappelijk werk of een vrijgevestigd psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Daarvoor is een verwijzing van de huisarts nodig. Je kunt in de meeste steden ook zonder verwijzing naar een instelling voor verslavingszorg. Naast deze beroepshulpverlening is er ook de zelfhulp die wij van de AGOG bieden aan gokverslaafden en aan mensen uit hun omgeving. Deze hulp kost niets en er zijn geen wachtlijsten.
Gokverslaafd? AGOG helpt!
Een gokverslaving kan iemands leven ruïneren. Maar niet alleen de gokverslaafde raakt in problemen, vaak ook de partner of familie. Neem contact op met ons. Wij weten uit eigen ervaring wat het is om gokverslaafd te zijn of te leven met iemand die gokverslaafd is.
Voorkom gokverslaving
Hoe voorkom je dat je te veel en te lang speelt?
We hebben de onderstaande tips:
- Bepaal vooraf met hoeveel geld je wilt spelen.
- Spreek met iemand af hoeveel tijd je aan het spelen wilt besteden.
- Houd je aan je gemaakte afspraken met anderen. Zeg ze niet af omdat je wilt doorspelen.
- Denk er aan dat je altijd meer kans maakt op verlies dan op winst.
- Maak je winst? Neem het op en speel niet verder.
- Probeer verlies niet terug te winnen.
- Als je het niet alleen lukt om te stoppen, aarzel dan niet om hulp van bijvoorbeeld de AGOG in te roepen.